Aikuisten ja nuorten
suunnistusopetus
Lue lisää!

Keskiviikkorastit ja 
Espoorastit vuonna 2019
Lue lisää!

AM-yö 13.9.2019
Lisätiedot!
Kissojen yö 27.9.2019
Lisätiedot!

 

Suunnistuskoulu
lapsille 
Lisätiedot!

Lynxin ”Parenteesi Suunnistuskartalle” –hankkeessa luodaan uudenlaista mielenkiintoa sodan jälkeisen Porkkalan vuokra-alueen ja sen ympäristön maastoon tehtyihin rakennelmiin liikunnallisin keinoin. Hankkeella tuodaan Neuvostoliiton vuokra-ajan historialliset jäänteet suuren yleisön ja erityisesti nuorten tietoon ja saavutettaviksi suunnistuksen, hiihdon, vaelluksen ja geokätköilyn keinoin.

Hanke käsittää kartoitusta, rakennelmien tunnistusta ja kohteiden tuomisen karttoihin.  Kohteiden tunnetuksi tekemiseen liittyy lisäksi viestintää ja mahdollisesti valituille kohderyhmille suunnattuja joukkoliikuntatapahtumia. Hanke on jatkoa viime vuonna alkaneelle projektille ja tänä vuonna projektipäällikkönä toimii Aapo Leskinen. Avustusta on saatu URLUS-säätiöltä.

Parenteesin kartoitus

Parenteesi Suunnistuskartalle -hankkeen tarkoituksena on kartoittaa mielenkiintoisimmat Kirkkonummen ja Siuntion sota-aikaiset juoksuhaudat, ilmatorjuntapaikat, bunkkerit, rauniot ja muistomerkit nykyaikaisille suunnistuskartoille. Porkkalan Parenteesin rajalinja merkitään suunnistuskartoille joita käyttämällä se muistuttaisi maanpuolustuksesta kiinnostuneita kansalaisia menneestä historiasta konkreettisesti. Sijaintitietoa kohteista, karttoja ja aikajakson perushistoriaa kootaan myös Lynx.fi nettisivustoille "Parenteesi Suunnistuskartalle" -linkin alle suuren yleisön saataville. Kohteille suunnistamisen helpottamiseksi keräämme myös kohteiden koordinaatit geokohteiden muodossa.

 

Parenteesi Suunnistuskartoille -projektin kautta voidaan tuottaa arvokasta lisämotivointia maastossa liikkumisen hyödyistä nuorison ja kuntoilijoiden aktivoimiseksi. Uusilla suunnistuskartoilla voidaan toteuttaa myös perinteisten kuntosuunnistustapahtumien järjestämistä. Koska suunnistus on lajina edullinen, myös syrjäytymisuhan alaisia nuoria voitaisiin houkutella lajin pariin.

Geokohteiden keräys

Seuran jäsenet tuntevat kyseisen seudun metsät hyvin ja kohteiden tunnistaminen toteutettaisiin pitkälti talkoo-hengessä. Seuralaiset saavat yhteenkuuluvuuden tunnetta siitä, että omalla osaamisella voidaan tuottaa yleishyödyllistä tietoa muille kansalaisille ja innostaa lähialueen asukkaita tutustumaan sotahistoriaan suunnistuskarttojen avulla.

Projektin nimissä osteen yksi Suunto Ambit -rannetietokone, jota kesän aikana kierrätetään seuralaisten välillä kohteiden merkitsemistarkoituksessa. Löydetyt kohteet ladataan Movescount-palveluun, josta niitä voi tarkastella sateliittikuvapohjalla. Tästä löytyy ohjeet Suunto Ambitin käyttöön geokohteiden keräämiseen, jota siis voi tehdä oman lenkin lomassa ja lenkkihalujen nostattamiseksi. !!Täytä sivun alaosan Suunto Ambit varauslistaan oma nimesi sopiven päivien kohdalle tai laita päivämäärätoiveista viestiä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Vuoden lopussa, hankkeen päättyessä rannetietokone arvotaan aktiivisimpien osallistujien kesken. Parenteesiajan kohteista voi myös ilmoittaa Kirkkonummen kunnan Bunkkeri-inventointi sivujen kautta - sinne ilmoitetut tiedot tulevat myös Parenteesi Suunnistuskartalle -projektin käyttöön.

Maastokartoituksessa käytetään olemassa olevia suunnistuskarttoja ja Maanmittauslaitoksen tuottamaa laserkeilausaineistoa pohjamateriaalina. Porkkalan parenteesin historian kannalta mielenkiintoiset kohteet kartoitetaan normaalein maastotyömenetelmin GNSS-mittauksia hyväksi käyttäen. Kartoitettaviksi kohteiksi valitaan löydettyjen maastokohteiden perusteella mielenkiintoisimmat alueet, joissa maanomistajat ovat myös positiviisesti mukana maaston jatkokäyttöä ajatellen.

Toiminta toteutetaan yhteistyössä mm. IGOR-museon, Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimen, Espoon Suunnan, Kirkkonummen kotiseutuyhdistyksen, Upinniemen varuskunnan ja Porkkalan Parenteesi ry:n kanssa.

Parenteesi Suunnistuskartalle- projektipäällikkö Aapo Leskinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0503680490.

 

Kuvia

Urban Xplorers:n kuvakansio Parenteesikohteista löytyy tästä. Kuvan auki klikkaamalla saat tiedon, mistä kohteesta on kyse.

Lisäksi Urban Xplorers:lta löytyy aiheeseen liittyvä YouTube -kanava.

 

 

Kartta

Yhteistyössä:

Sosiaalinen media