Aikuisten suunnistuskoulu
Kevät 2021
Tervetuloa mukaan!

Kompassicup 2021  
Veikkolassa 
Kilpailuinfo

Kissojen Yö 2020
Lisätiedot

 

Suunnistuskoulu
lapsille 
Lisätiedot!

Lynxin ”Parenteesi Suunnistuskartalle” –hankkeessa luotiin uudenlaista mielenkiintoa sodan jälkeisen Porkkalan vuokra-alueen ja sen ympäristön maastoon tehtyihin rakennelmiin liikunnallisin keinoin. Hankkeella tuotiin Neuvostoliiton vuokra-ajan historialliset jäänteet suuren yleisön ja erityisesti nuorten tietoon ja saavutettaviksi suunnistuksen, hiihdon, vaelluksen ja geokätköilyn keinoin.

Hanke käsitti kartoitusta, rakennelmien tunnistusta ja kohteiden tuomisen karttoihin. Kohteiden tunnetuksi tekemiseen liittyi lisäksi viestintää ja mahdollisesti valituille kohderyhmille suunnattuja joukkoliikuntatapahtumia. Hanke oli jatkoa vuonna 2012 alkaneelle projektille ja projektipäällikkönä toimi Aapo Leskinen. Avustusta on saatu URLUS-säätiöltä.

Parenteesin kartoitus

Parenteesi Suunnistuskartalle -hankkeen tarkoituksena oli kartoittaa mielenkiintoisimmat Kirkkonummen ja Siuntion sota-aikaiset juoksuhaudat, ilmatorjuntapaikat, bunkkerit, rauniot ja muistomerkit nykyaikaisille suunnistuskartoille. Porkkalan Parenteesin rajalinja merkittiin suunnistuskartoille, joita käyttämällä se muistuttaisi maanpuolustuksesta kiinnostuneita kansalaisia menneestä historiasta konkreettisesti. Sijaintitietoa kohteista, karttoja ja aikajakson perushistoriaa koottiin myös tälle sivulle suuren yleisön saataville. Kohteille suunnistamisen helpottamiseksi keräsimme myös kohteiden koordinaatit geokohteiden muodossa.

 

Parenteesi Suunnistuskartoille -projektin kautta voitiin tuottaa arvokasta lisämotivointia maastossa liikkumisen hyödyistä nuorison ja kuntoilijoiden aktivoimiseksi. Uusilla suunnistuskartoilla voitiin toteuttaa myös perinteisten kuntosuunnistustapahtumien järjestämistä. Koska suunnistus on lajina edullinen, myös syrjäytymisuhan alaisia nuoria voitaisiin houkutella lajin pariin.

Geokohteiden keräys

Seuran jäsenet tuntevat kyseisen seudun metsät hyvin ja kohteiden tunnistaminen toteutettiin pitkälti talkoo-hengessä. Seuralaiset saivat yhteenkuuluvuuden tunnetta siitä, että omalla osaamisella voitiin tuottaa yleishyödyllistä tietoa muille kansalaisille ja innostaa lähialueen asukkaita tutustumaan sotahistoriaan suunnistuskarttojen avulla.

Projektin nimissä ostettiin yksi Suunto Ambit -rannetietokone, jota kesän aikana kierrätetään seuralaisten välillä kohteiden merkitsemistarkoituksessa. Löydetyt kohteet ladattiin Movescount-palveluun, josta niitä voi tarkastella sateliittikuvapohjalla. Tästä löytyy ohjeet Suunto Ambitin käyttöön geokohteiden keräämiseen, jota siis voi tehdä oman lenkin lomassa ja lenkkihalujen nostattamiseksi. Vuoden lopussa, hankkeen päätyttyä rannetietokone arvottiin aktiivisimpien osallistujien kesken.

Maastokartoituksessa käytettiin olemassa olevia suunnistuskarttoja ja Maanmittauslaitoksen tuottamaa laserkeilausaineistoa pohjamateriaalina. Porkkalan parenteesin historian kannalta mielenkiintoiset kohteet kartoitettiin normaalein maastotyömenetelmin GNSS-mittauksia hyväksi käyttäen. Kartoitettaviksi kohteiksi valittiin löydettyjen maastokohteiden perusteella mielenkiintoisimmat alueet, joissa maanomistajat olivat myös positiviisesti mukana maaston jatkokäyttöä ajatellen.

Toiminta toteutettiin yhteistyössä mm. IGOR-museon, Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimen, Espoon Suunnan, Kirkkonummen kotiseutuyhdistyksen, Upinniemen varuskunnan ja Porkkalan Parenteesi ry:n kanssa.

Parenteesi Suunnistuskartalle- projektipäällikkö Aapo Leskinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0503680490.

 

Kuvia

Urban Xplorers:n kuvakansio Parenteesikohteista löytyy tästä. Kuvan auki klikkaamalla saat tiedon, mistä kohteesta on kyse.

Lisäksi Urban Xplorers:lta löytyy aiheeseen liittyvä YouTube -kanava.

 

Kartta

Yhteistyössä:

Sosiaalinen media