Lynxissä on aktiivista ja iloista sekä korkeatasoista suunnistusvalmennusta kaikille nuorille, jotka haluavat kehittyä suunnistajina ja pitää hauskaa hyvässä seurassa. Toimintamme pyörii koko vuoden ympäri unohtamatta suunnistusta talvellakaan. Taitoharjoitusten lisäksi nuoremme nauttivat laadukkaasta juoksutekniikkaharjoittelusta, yhteislenkeistä, talvikauden saliharjoittelusta sekä yhteishenkeä kohottavista leireistä. Nuorten kanssa tehdään myös erilaisia suunnistuksen ulkopuolisia asioita: käydään melomassa tai kiipeilemässä, kokkaillaan, katsellaan leffoja, vietetään yökyläviikonloppuja tai keksitään jotain muuta mukavaa. Osallistumme joukolla kilpailuihin, niin henkilökohtaisiin kuin viesteihinkin – Suomessa ja ulkomailla.

Lynxin suunnistuskoulu lapsille

Suunnistus Lynxissä aloitetaan yleensä Suunnistuskoulussa. Suunnistuskoulussa opetellaan suunnistuksen perustaidot, jotta lapsi voi siirtyä mukaan nuorten harraste- ja kilpailuryhmiin. Suunnistuskoulun opetukseen kuuluu mm.

  • karttamerkkien opettelu
  • kartan suuntaaminen
  • oman olinpaikan määrittäminen
  • reittien suunnittelu

Lisäksi tietenkin nautitaan metsässä juoksemisesta ja vaihtelevasta luonnosta yhdessä kavereiden kanssa!

Suunnistuskouluun osallistutaan yhdessä oman huoltajan kanssa, jolloin myös oma isä tai äiti – tai vaikka isovanhempi – oppii samalla suunnistuksen alkeet lapsen kanssa. Suunnistuskouluun ilmoittautuu joka kevät kymmeniä lapsia vanhempineen, kaikki tarjolla olevat aloituspaikat menevät kuin kuumille kiville ja yleensä mukaan onnistutaan ottamaan joku ylimääräinenkin. Kun lapsi on oppinut perustaidot ja uskaltaa mennä ilman omaa vanhempaa metsään, hän voi siirtyä nuorten ryhmiin.

Noin 10-vuotiailla ja vanhemmilla riittää Suunnistuskoulussa usein vain joko kevät- tai syyskausi, jonka jälkeen hän on valmis siirtymään muiden samanikäisten kanssa nuorten ryhmiin. Sielläkin ohjaajat neuvovat ja opastavat ja sovittavat harjoituksen taitotasoa vastaavaksi. Nuoremmat (6–7-vuotiaat) tarvitsevat koko kauden ennen kuin perusasiat ovat hallussa. Ja suunnistuskoulun voi käydä tarvittaessa vaikka seuraavana vuonna uudestaan.

Entä jos nuori on jo oppinut perustaidot partiossa tai koulussa ja haluaa kehittää suunnistustaitojaan suunnistusseuran harjoituksissa? Tällöin on hyvä ottaa yhteyttä Lynxin nuorisovastaavaan (nuoriso@lynx.fi) ja kysyä, miten hypätä mukaan toimintaan. Jos suunnistuksen perustaidot on hallussa ja juoksukuntoa riittää muiden mukana juoksemiseen, voi tulla mukaan suoraan nuorten ryhmiin. Valmentajat huomioivat taitotason ja sovittavat harjoitukset taitojen mukaan. Myös tässä vaiheessa oma huoltaja on hyvä olla mukana perässä juoksijana, jos nuori on vielä epävarma omista taidoistaan.

Lasten ja nuorten ryhmät

Vauhti-Ilvekset

Suunnistuskoulun jälkeen lapset siirtyvät Vauhti-Ilveksiin, yleensä noin 9-vuotiaana. Vauhti-ilvekset on 9–13-vuotiaiden ryhmä, jossa voi harrastaa suunnistusta omien tavoitteidensa mukaisesti. Toiminta pitää sisällään suunnistus- ja juoksuharjoituksia, pelejä, leirejä, kilpailuja ja muuta yhdessäoloa. Tavoitteellisesti urheilevia nuoria tuetaan harjoittelussa, mutta pääpaino on vielä leikin ja hauskan yhdessäolon kautta tekemisessä, elämyksissä ja seikkailuissa. 14-vuotiaana voi itse valita, haluaako jatkaa lajia enemmän kilpailu- ja tavoitemielessä Jukomiila-valmennusryhmässä vai harrastusmielessä Tunturi-Ilveksissä. Molemmilla ryhmillä suurin osa harjoituksista on yhteisiä, joten kavereita näkee edelleen myös treeneissä, vaikka olisikin eri ryhmävalintoja. Isompia nuoria kannustetaan osallistumaan ohjaaja-, kartanpiirto- ja ratamestarikoulutuksiin, joita seura järjestää vuosittain.

Jukomiila

Valmennusta haluaville ja tavoitteellisesti urheileville 14–18-vuotiaille Lynxillä on Jukomiila-ryhmä. Valmennusryhmässä työstetään suunnistustaidon lisäksi juoksuvauhtia, kilpaillaan kotimaassa ja ulkomailla ja osallistutaan suuresti jo aikuisten valmennusryhmän toimintaan. Urheilijoita tuetaan heidän omissa tavoitteissaan. Halukkaille nuorille järjestetään oma henkilökohtainen valmentaja, ja treenaamista seurataan muutenkin harjoituspäiväkirjojen kautta. Ryhmäläiset saavat seuran kautta kaksi tasotestausta vuodessa. Myös henkisen valmennuksen sisältöön panostetaan. Yhteishenkeä rakennetaan harjoituksissa, viestiprojekteissa ja muussa yhteisessä, joskus suunnistukseen liittymättömässäkin, toiminnassa. Jukomiila-ryhmäläisten kanssa valmistaudutaan huolellisesti SM-kilpailuihin ja suurviesteihin sekä tapahtumien jälkeen käydään ne läpi yhteisissä purkupalavereissa.

Tunturi-Ilvekset

Lynxin 14–18-vuotiaiden harrasteryhmässä pidetään porukalla hauskaa mukavan harrastuksen parissa. Toisinaan saatetaan tehdä muutakin kuin suunnistusta. Ryhmän toiminta rakentuu sen jäsenten toiveiden mukaan, joten mukana voi olla itsensä haastamista, kunnonkohotusta, viestiosallistumista tai jotakin muuta, monipuolista yhteistoimintaa. Olennaista on saada elämyksiä, liikkua luonnossa ja toimia samanhenkisten kavereiden kanssa yhdessä.

Ryhmien toiminta

Lynx on aina ollut vahva nuorten seura. Junioritoimintamme on yksi pääkaupunkiseudun aktiivisimmista. Lynxin viikkotarjonnassa on paljon harjoituksia, joista eri ryhmät voivat valita itselleen kulloinkin sopivimmat ja tavata siellä. Harjoituksissa voidaan rikkoa ryhmärajoja. Keskiviikkorasteilla on tarjolla ratoja eri taitotasoille, joten nuoret ja myös heidän vanhemmat pääsevät siellä harrastamaan omilla taitotasoillaan. Nuorten ryhmät tapaavat harjoituksen aluksi yhteisesti ja tekevät harjoitukseen valmistautumisen alkulenkin tai -leikkien merkeissä ennen suunnistamaan lähtöä. Koska pääosa seuran harjoituksista on kaikille avoimia, voivat nuoret tavata keskiviikkorastien lisäksi toisiaan myös esimerkiksi juoksu- ja lihaskuntoharjoituksissa.

Kaikilla nuorten ryhmillä on omat Whatsapp-keskusteluryhmät, joissa esimerkiksi infotaan tulevista tapahtumista, sovitaan treeneistä, laitetaan kuvia omista harjoituksista, tsempataan toisia tai fiilistellään vaikkapa viestitunnelmia.