Suunnistus on suosittu harrastus lasten ja nuorten parissa. Suomessa on n. 15 000 suunnistavaa lasta ja nuorta, joista valtaosa harrastaa lajia urheiluseurassa. Suunnistus on lajina tasa-arvoinen: tyttöjen ja poikien osuus harrastajista on lähes yhtä suuri.

Suunnistus on halpa harrastus

Suunnistusharrastuksen voi aloittaa ilman erillisiä välinehankintoja. Alkuvaiheessa välineistä tärkein on sopiva pukeutuminen. Lynxin suunnistuskoulut ovat oiva tapa aloittaa ja vuonna 2024 ne ovat ilmaisia uusille.

Suunnistusharjoitukset ja -kilpailut pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään julkisen liikenteen kulkuyhteyksien varrelle, mutta aina tämä ei ole lajin luonteesta johtuen mahdollista. Vanhempien onkin siis hyvä varautua kuljettamaan lapsia harrastuksiin. Mikäli omaa autoa ei ole, niin kannattaa rohkeasti kysyä kimppakyytejä esim. Lynxin lasten ja nuorten vanhempien whatsapp-ryhmissä.

Suunnistus kehittää lapsen ja nuoren fyysistä kuntoa sekä keskittymis- ja päättelykykyä

Ratkoessaan suunnistustehtäviä lapsi ja nuori oppii ongelmanratkaisutaitoja sekä itsenäistä päätöksentekoa. Tehtävien ratkaisu ja rastin löytyminen takaa aina uudelleen onnistumisen elämyksiä ja rohkaisee selviytymään myös arjen ongelmista. Maasto monipuolisena liikuntapaikkana kehittää puolestaan koordinaatiokykyä ja tasapainoa.

Suunnistus on myös joukkueurheilua parhaimmillaan: Lajissa on paljon yhteisiä tapahtumia, joihin eri ikäiset ja eri tasoiset harrastajat osallistuvat yhdessä. Suunnistusharrastuksen parissa lapsi on kanssakäymisissä kaiken ikäisten kanssa.

Tarvittavat hankinnat

Suunnistusharrastuksen voi aloittaa ilman erillisiä välinehankintoja. Alkuvaiheessa välineistä tärkein on sopiva pukeutuminen. Maastoon lähdetään sään mukaisessa ulkoliikuntaan sopivassa asussa, joka on helppo puhdistaa. Kesälläkään metsään ei mennä shortseissa, vaan pitkälahkeisissa suunnistus-, tuuli- tai veryttelyhousuissa. Paitana käytetään kesälläkin yleensä pitkähihaista, ohutta paitaa, joka suojaa oksien raapimiselta.

Oman suunnistuspuvun ja –tossujen hankinta on ajankohtaista viimeistään, kun aloittaa kilpailemisen. Seurojen omista asuista voi tiedustella ohjaajilta. Suunnistustossuja ja muita lajiin liittyviä tarvikkeita myyvät lajiin erikoistuneet kaupat, joilla on myyntipisteitä mm. kilpailu- ja kuntorastipaikoilla.

Kompassin käyttöä opetellaan yleensä parin vuoden harrastuksen jälkeen, kun on ensin opittu kartanluvun perusteet, joten oman kompassin hankkiminen sitä ennen ei ole välttämätöntä.

Kilpailun ilo

Suunnistuskilpailuihin kannattaa lähteä jo heti aloittelijana. Kilpaileminen on oleellinen osa kaikenikäisten suunnistusharrastusta. Eri-ikäiset ja -tasoiset harrastajat osallistuvat usein samoihin kilpailutapahtumiin, jossa kaikille löytyy sopiva kilpailusarja ja -rata.

Kilpailu on oppimisen paikka, koska jokainen rata ja maasto on aina ainutkertainen. Kilpailu oudossa ympäristössä voi olla jännittäväkin asia, joten huoltajien kannustus ja tuki on tärkeää.

Lasten kompassi-kilpailuissa voi kisata myös kaverin ja saattajan kanssa

Kilpailemisen voi helposti aloittaa seuran omista kilpailuista, joita monet seurat järjestävät itse tai lähiseurojen kanssa yhteistyössä. Näiden lisäksi matalan kynnyksen tapahtumia ovat alueelliset Kompassi-tapahtumat, joissa on sekä henkilökohtaisia tapahtumia että viestitapahtumia. Lasten omat Kompassi-tapahtumat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, jotka tarjoavat mukavia mahdollisuuksia suunnistaa erilaisissa maastoissa, kisailla ja saada kavereita. Radat on tehty helpoiksi ja maastoksi valitaan aina lapsille turvallinen alue. Tarjolla on joka kerta myös sarjoja, joissa voi mennä kaverin ja saattajan kanssa.

Huoltajien mukanaolo lapsen harrastuksessa on tärkeää

Suunnistus vaatii huoltajien aikaa ja panostusta, esimerkiksi kuljetusten osalta. Moni huoltaja on innostunut itsekin suunnistuksesta. Huoltajat voivat aloittaa suunnistusharrastuksen yhtä aikaa lapsensa kanssa esimerkiksi kulkemalla lapsen ryhmän mukana harjoituksissa.

Suunnistus voi olla koko perheen yhteinen harrastus

Suunnistus- ja seuratoiminta perustuu pääosin vapaaehtoisuuteen. Huoltajien apua tarvitaan monenlaisissa asioissa. Huoltajat voivat tulla aktiivisesti mukaan seuran lasten ja nuorten toimintaan esimerkiksi ohjaajiksi, apuohjaajaksi tai muihin rooleihin. Tarjoa rohkeasti apuasi!

Lapset kehittyvät yksilöllisesti omaan tahtiinsa. Aikuisen tehtävä on varmistaa kokonaisvaltaisen kehittymisen rauha – ilman kiirettä ja suorituspaineita. Huoltajien on pysyteltävä aikuismaisessa roolissa antaen lapselle tilaa tuntea ja toimia. Aikuisen tulee hyväksyä lapsen tunteet sellaisenaan ja myötäelää, eli kuunnella ja myötäillä tunteita. Aikuisen tehtävä on tukea ja lohduttaa tarvittaessa, ei ruotia ja moittia suoritusta. Lapsi ei suorita aikuisen harrastusta. 

Aikuinen voi kannustaa ja innostaa lasta tekemällä ja harrastamalla itse sitä, mitä toivoo lapsen harrastavan. Liikkumiseen, urheiluharrastukseen ja kilpailemiseen voi kannustaa liikkumalla itse ja kertomalla, miten siitä nauttii. Huoltajien rooli on luoda mahdollisuudet ja kannustaa runsaaseen ja monipuoliseen liikkumiseen. Lapsi tarvitsee vähintään 2–3 tuntia liikuntaa joka päivä. Suunnistus on tähän oiva harrastus!

Lisätietoja:

Suomen suunnistusliiton sivut uusille harrastajille

Huoltajan rooli (Suomen suunnistusliiton ohjaajan opas)

Lasten ja nuorten kilpailut (Suomen suunnistusliiton ohjaajan opas)